Benzyl Alcohol

 

Pozor! Vysoké riziko alergické reakce

 

Další názvy:

BENZENEMETHANOL

BENZYLIC ALCOHOL

A-TOLUENOL

PHENYLCARBINOL

PHENYLMETHANOL

PHENYLMETHYL ALCOHOL

ALPHA-HYDROXYTOLUENE

ALPHA-TOLUENOL

BENZAL ALCOHOL

BENZENECARBINOL

BENZENEMETHANOL

 

Funkce:

  • jako přísada, která je aplikována na kůži k úlevě od bolesti

  • přidává se do přípravku za účelem vonného efektu

  • jako konzervační přísada, která zabraňuje nebo zpomaluje růst bakterií, a tím chrání kosmetický produkt před znehodnocením

  • rozpouštědlo-jako přísada, obvykle kapalina, která se používá k rozpuštění další látky

  • jako přísada, která snižuje hustotu kapalných kosmetických produktů

  • k maskování základního zápachu

 

Obecné informace:

  • je to čirá, bezbarvá až nažloutlá, světlo lámající olejovitá tekutina, může být vyjímečně i v pevném skupenství

  • je to organický alkohol přirozeně se vyskytující v ovoci ,čaji, rostlinách, pryskyřici aj. ( lze jej nalézt např. v meruňkách, kakau, brusinkách, houbách, medu a je také součást esenciálních olejů, jako je hyacint, sezam, jasmín a ylang-ylang)

  • je také jednou ze složek Tolu balsamBalsam of Peru

  • téměř výhradně se vyrábí synteticky

  • má nasládlou mandlově-ovocnou vůni

  • částečně rozpustný ve vodě a snadno rozpustný v alkoholu a etheru

  • jako konzervační činidlo, je zvláště silný proti bakteriím, ale už ne tak dobrý proti houbám, použití benzylalkoholu je tedy vždy spojeno s použitím některé antifungální látky, jako je například methylparaben

  • proniká kůží

  • může být příčinou vzniku pigmentací na tváři

  • může způsobovat alergickou kontaktní dermatitidu a neimunologickou kontaktní kopřivku

  • v testech byl v přítomnosti UVA záření, klasifikován jako slabě fototoxický

  • je toxický a dráždivý při vniknutí do oka

  • v některých testech in vitro byl genotoxický, ale negativní výsledky byly zaznamenány v in vivo testech (větší váha se přikládá in vivo testům)

  • má anestetické, bakteriostatickéantiseptickéantipruriginózní účinky

  • je zařazen mezi možné alergenní vonné látky

  • často zkříženě reaguje s Balsam of Peru, parabeny a Benzyl Cinnamate

  • v testech nebyl karcinogenní

  • maximální povolená koncentrace v konečném kosmetickém prostředku, při použití jako konzervační prostředek, činí 1 % (příklad: nejvýše 1,0 g na 100 g krému)

 

Použití:

  • kondicionéry

  • hydratační krémy

  • parfémy (kvůli alergii méně časté použití)

  • mýdla

  • krémy

  • pleťové vody

  • šampony

  • sprchové gely

  • vlasová kosmetika (hubení vší)

  • v potravinářství (např. jako syntetické ochucovadlo)