Estery

 

  • jsou to organické sloučeniny , které vznikly esterifikací-reakcí (nejčastěji -karboxylové kyseliny) s alkoholem, při které vzniká ester a voda

  • můžou být odvozeny i od anorganických kyselin

  • jsou součástí plodů rostlin, tuků a vosků (např. tuky a oleje jsou estery karboxylových kyselin s dlouhým řetězcem a glycerolu)

  • jsou zodpovědné za aroma mnoha druhů ovoce, včetně jablek, banánů, hrušek, ananasu a jahod

  • nachází se také v éterických olejích a feromonech

 

KARBOXYLOVÁ KYSELINA + ALKOHOL ----->  ESTER + VODA

 

Rumová esence je ester kyseliny mravenčí a ethylalkoholu

Banánová esence je ester kyseliny octové a isopentanolu

Pomerančová esence je ester kyseliny octové a oktanolu

 

Vlastnosti:

  • ve vodě nerozpustné

  • rozpustné v organických rozpouštědlech

 

Použití:

  • používají se například jako esence v potravinářství a kosmetice

  • jako vonné látky (např. v parfémech)

  • některé těkavé estery se používají jako rozpouštědla pro laky a nátěrové hmoty

  • kapalné estery s nízkou těkavostí slouží jako změkčovadla pro pryskyřice a plastické hmoty