Estery
-
jsou to organické sloučeniny , které vznikly esterifikací-reakcí (nejčastěji -karboxylové kyseliny) s alkoholem, při které vzniká ester a voda
-
můžou být odvozeny i od anorganických kyselin
-
jsou součástí plodů rostlin, tuků a vosků (např. tuky a oleje jsou estery karboxylových kyselin s dlouhým řetězcem a glycerolu)
-
jsou zodpovědné za aroma mnoha druhů ovoce, včetně jablek, banánů, hrušek, ananasu a jahod
-
nachází se také v éterických olejích a feromonech
KARBOXYLOVÁ KYSELINA + ALKOHOL -----> ESTER + VODA
Rumová esence je ester kyseliny mravenčí a ethylalkoholu
Banánová esence je ester kyseliny octové a isopentanolu
Pomerančová esence je ester kyseliny octové a oktanolu
Vlastnosti:
-
ve vodě nerozpustné
-
rozpustné v organických rozpouštědlech
Použití:
-
používají se například jako esence v potravinářství a kosmetice
-
jako vonné látky (např. v parfémech)
-
některé těkavé estery se používají jako rozpouštědla pro laky a nátěrové hmoty
-
kapalné estery s nízkou těkavostí slouží jako změkčovadla pro pryskyřice a plastické hmoty